Zoek Me Nu Organisatie
Advertentie
eerste milieueffectrapport bevestigt goede vooruitgang op het gebied van duurzaamheid en bevestigt dat er meer inspanningen nodig zijn om voor te bereiden op de stijgende vraag — Europees Milieuagentschap

eerste milieueffectrapport bevestigt goede vooruitgang op het gebied van duurzaamheid en bevestigt dat er meer inspanningen nodig zijn om voor te bereiden op de stijgende vraag — Europees Milieuagentschap

Bron: www.eea.europa.eu
België: 2021-09-01 08: 40: 00 , News

Aangezien 77 % van de Europese buitenlandse handel en 35 % van alle handel naar waarde tussen EU-lidstaten over zee wordt vervoerd, is het zeevervoer een belangrijk onderdeel van de internationale toeleveringsketen. Ondanks een daling van de scheepvaartactiviteit in 2020 door de effecten van de COVID-19-pandemie zal de sector naar verwachting de komende decennia sterk groeien, aangewakkerd door de stijgende vraag naar primaire grondstoffen en de containervaart.

Tegen deze achtergrond is de Europees Maritiem Transport Milieurapport, vandaag gelanceerd door de Europees Milieuagentschap en de Europees Agentschap voor maritieme veiligheid, markeert de eerste uitgebreide gezondheidscheck van de sector. Uit het rapport blijkt dat schepen 13,5% van alle produceren uitstoot van broeikasgassen van het vervoer in de EU, achter de emissies van het wegvervoer (71 %) en de luchtvaart (14,4 %). Zwaveldioxide (DUS2) de emissies van schepen die Europese havens aandoen bedroegen in 2019 ongeveer 1,63 miljoen ton, een cijfer dat naar verwachting de komende decennia verder zal dalen als gevolg van strengere milieuregels en -maatregelen.

Het zeevervoer heeft naar schatting bijgedragen aan het feit dat: onderwatergeluid niveaus in de EU-wateren zijn tussen 2014 en 2019 meer dan verdubbeld en waren verantwoordelijk voor de helft van alle niet-inheemse soorten sinds 1949 in de Europese zeeën is geïntroduceerd. Hoewel het volume van de over zee vervoerde olie echter gestaag toeneemt, zijn er slechts acht accidentele middelgrote tot grote olietanker lekt op een wereldwijd totaal van 62 kwamen de afgelopen tien jaar voor in EU-wateren.

Het gezamenlijke rapport beoordeelt de huidige staat van het opkomende zeevervoer duurzame oplossingen, met inbegrip van alternatieve brandstoffen, batterijen en landstroomvoorziening, en geeft een uitgebreid beeld van hun gebruik in de EU. Het schetst ook toekomstige uitdagingen van de klimaatverandering voor de industrie, inclusief de mogelijke impact van de stijgende zeespiegel op havens.

“Onze strategie voor duurzame en slimme mobiliteit maakt duidelijk dat alle vervoerswijzen duurzamer, slimmer en veerkrachtiger moeten worden – inclusief de scheepvaart. Hoewel het zeevervoer de afgelopen jaren zijn ecologische voetafdruk heeft verbeterd, staat het nog steeds voor grote uitdagingen als het gaat om het koolstofvrij maken en verminderen van vervuiling. Op basis van al het meest recente bewijs, is ons beleid erop gericht de sector te helpen deze uitdagingen het hoofd te bieden door optimaal gebruik te maken van innovatieve oplossingen en digitale technologieën. Op deze manier kan het zeevervoer blijven groeien en voorzien in de dagelijkse behoeften van onze burgers, in harmonie met het milieu, terwijl het zijn concurrentievermogen behoudt en kwaliteitsbanen blijft creëren”, aldus Adina Vălean, EU-commissaris voor vervoer.

“Dit gezamenlijke rapport geeft ons een uitstekend overzicht van de huidige en toekomstige uitdagingen op het gebied van maritiem transport. De boodschap is duidelijk: het zeevervoer zal naar verwachting de komende jaren toenemen en als we niet nu handelen, zal de sector steeds meer uitstoot van broeikasgassen, luchtverontreinigende stoffen en onderwatergeluid produceren. Een soepele maar snelle transitie van de sector is cruciaal om de doelstellingen van de Europese Green Deal te halen en naar CO2-neutraliteit te evolueren. Dit zal ook nieuwe economische kansen creëren voor de Europese transportsector als onderdeel van de noodzakelijke transitie naar een duurzame blauwe economie. De uitdaging is enorm, maar we hebben de technologieën, de middelen en de wil om het aan te pakken, zei Virginijus Sinkevičius, Europees commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij.

“Innovatiegedreven duurzaamheid is een kans voor de scheepvaart om een ​​transformatie te voltooien op dezelfde schaal als de vervanging van zeilen door stoom. Deze nieuwe maritieme revolutie zal afhangen van schepen die zijn ontwikkeld door middel van geavanceerde technologie en digitale oplossingen, maar ook van een meerlagig, volledig inclusief proces op nationaal, Europees en internationaal niveau dat zowel veiligheids-, beveiligings- en sociale aspecten als milieuaspecten omvat. Maar cruciaal is ook de rol van de scheepvaart als schakel in een transnationale logistieke keten. Dit betekent dat elk onderdeel van die keten – van havens tot de scheepsbouwsector, van verladers tot de private en publieke financiële sector – moet worden meegenomen in ons streven naar duurzaamheid”, aldus de woordvoerder. Maja Markovčić Kostelac, uitvoerend directeur van het EMSA.

“Hoewel de Europese maritieme transportsector een cruciale rol speelt voor ons economisch welzijn, toont dit rapport duidelijk aan dat het maritiem transport in Europa en de hele internationale scheepvaartgemeenschap een dringende verantwoordelijkheid hebben om hun inspanningen op te voeren om de ecologische voetafdruk van deze sector te verkleinen. Hoewel er al stappen zijn gezet op basis van Europees en internationaal beleid, is er nog veel meer nodig voor een fundamentele verschuiving naar een duurzame zeevervoersector die bijdraagt ​​aan het toekomstige welzijn en voortbestaan ​​van onze meest kwetsbare ecosystemen en kustgebieden, en het welzijn van -zijn van Europeanen,” zei Hans Bruyninckx, uitvoerend directeur van de EER.

Belangrijkste effecten op het milieu

  • Broeikasgasemissies: in totaal produceerden schepen die havens in de EU en de Europese Economische Ruimte aandoen ongeveer 140 miljoen ton CO2 uitstoot in 2018 (ongeveer 18 % van alle CO2 emissies van het zeevervoer wereldwijd dat jaar).
  • Luchtvervuiling: In 2019 is zwaveldioxide (SO2) de emissies van schepen die Europese havens aandoen bedroegen ongeveer 1,63 miljoen ton, ongeveer 16 % van de wereldwijde SO2 uitstoot van de internationale scheepvaart.
  • Onderwatergeluid: Schepen maken geluid dat mariene soorten op verschillende manieren kan aantasten. Naar schatting is tussen 2014 en 2019 de totale hoeveelheid uitgestraalde geluidsenergie onder water in de EU-wateren meer dan verdubbeld. Containerschepen, passagiersschepen en tankers genereren de hoogste geluidsemissie door het gebruik van propellers.
  • Niet-inheemse soorten: Al met al is de sector zeevervoer sinds 1949 verantwoordelijk voor het grootste deel van de niet-inheemse soorten die in de zeeën rond de EU zijn geïntroduceerd — bijna 50 % van alle soorten, waarvan het grootste aantal wordt aangetroffen in de Middellandse Zee. In totaal zijn 51 soorten geclassificeerd als high impact, wat betekent dat ze ecosystemen en inheemse soorten kunnen aantasten. In het rapport wordt ook gewezen op de beperkte beschikbare gegevens om de volledige impact op habitats en soorten te beoordelen.
  • Olievervuiling: van de in totaal 18 grote accidentele olielozingen in de wereld sinds 2010 waren er slechts drie in de EU (17 %); betere monitoring, handhaving en bewustwording dragen bij aan het terugdringen van olievervuiling, hoewel de hoeveelheid olie die over zee wordt vervoerd de afgelopen 30 jaar gestaag is toegenomen.

Navigeren naar duurzaamheid

Het zeevervoer in de EU staat voor een cruciaal decennium om over te schakelen naar een economisch, sociaal en ecologisch duurzamere sector. EENVolgens het rapport hebben de meeste schepen die de EU aandoen al hun snelheid met wel 20 % verminderd in vergelijking met 2008, waardoor ook de uitstoot is verminderd.

Daarnaast komen niet-traditionele brandstoffen en energiebronnen, zoals biobrandstoffen, batterijen, waterstof of ammoniak, naar voren als mogelijke alternatieven voor de scheepvaart, met het potentieel om de sector koolstofarm te maken en tot nuluitstoot te leiden. Stroomvoorziening op land (waar schepen hun motoren uitschakelen en aansluiten op een stroombron op het land terwijl ze in de haven liggen) kan ook een schone energiebron zijn in zee- en binnenvaarthavens.

Link naar rapport & factsheets

EEA: https://www.eea.europa.eu/publications/maritime-transport/

EMSA: http://www.emsa.europa.eu/emter

Perscontacten

Ter nagedachtenis van Irene van Barrio Alvarellos, onze collega die heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling, de scope en het schrijven van dit eerste Europese milieurapport over het zeevervoer.


Lees dit artikel en meer van www.eea.europa.eu

Over de Auteur: Zoek Me Nu
Tell us something about yourself.

Zoek MeNu Netwerk: Elektronische Informatie Dienst

Opmerkingen

No comments yet