Bron: www.eea.europa.eu
België: 2021-10-26 12: 55: 00 , News
Het EER-rapport
schat dat de EU heeft haar drie klimaat- en energiedoelstellingen voor 2020 gehaald de uitstoot van broeikasgassen met 20% te verminderen ten opzichte van 1990, het aandeel van het gebruik van hernieuwbare energie te verhogen tot 20% en de energie-efficiëntie met 20% te verbeteren.Volgens voorlopige EER-gegevens, EU-broeikasgas emissies met 10 % gedaald van 2019 tot 2020. De grote daling was sterk gerelateerd aan de Covid-19-pandemie, maar de omvang van dit effect is onzeker in vergelijking met de rol van klimaatbeleid. Ter vergelijking: van 2018 tot 2019 daalden de EU-emissies al met 4 %.
De EER-analyse is gebaseerd op definitieve klimaat- en energiegegevens voor 2019 en voorlopige gegevens voor 2020. De analyse wordt aangevuld met een nieuwe website om klimaat- en energiegegevens en landprofielen te verkennen, evenals a
20-20-20 doelen behaald
Volgens schattingen van de EER in 2020 was de uitstoot van broeikasgassen in de EU-27 31 % lager dan in 1990 (alleen bruto-emissies meegerekend) — zie hieronder voor netto-emissies). Dit is een aanzienlijke overschrijding van de reductiedoelstelling van 20 %.
Echter, slechts 21 lidstaten op basis van voorlopige gegevens hun nationale doelstelling in 2020 hebben bereikt. Dit betekent dat Bulgarije, Cyprus, Finland, Duitsland, Ierland en Malta gebruik moeten maken van flexibiliteit, zoals het kopen van emissiequota van andere EU-landen, om aan hun wettelijke doelstellingen te voldoen.
Economische sectoren onder de MIJ Emissiehandelssysteem (ETS), inclusief elektriciteitsproductie en zware industrie, hebben geleid tot veel sterkere emissiereducties dan de zogenaamde Effort-Sharing-sectoren, waaronder transport, gebouwen en landbouw.
Uit de voorlopige schattingen van het EMA blijkt dat de EU een 21,3% aandeel hernieuwbare energie in zijn energieverbruik in 2020. Volgens de EER-analyse is de algehele positieve vooruitgang voornamelijk te danken aan het toegenomen gebruik van hernieuwbare energiebronnen voor elektriciteit, verwarming en koeling. Het gebruik van hernieuwbare energie in transport neemt langzamer toe, maar uit voorlopige gegevens blijkt dat de EU de doelstelling van 10 % van het gebruik van hernieuwbare energie in de sector nipt heeft gehaald.
Het bereiken van een 20% reductie in energieverbruik leek jarenlang onwaarschijnlijk, maar de wijdverbreide lockdowns in 2020, als gevolg van COVID-19, lijken het primaire en finale energieverbruik van de EU onder het streefniveau te hebben gebracht, met respectievelijk 5 % en 3 % marge. Om de langetermijndoelstellingen op koers te houden, is een verdere verlaging van het energieverbruik nodig.
Op weg naar 2030
De EU heeft onlangs een netto-emissiereductiedoelstelling van 55 % tegen 2030 aangenomen, waarbij rekening wordt gehouden met de verwijdering van koolstof door bosbouwactiviteiten. Deze doelstelling maakt de weg vrij om tegen 2050 klimaatneutraliteit in de EU te bereiken.
De EER schat dat de De netto-emissies van de EU in 2020 waren 34 % lager dan in 1990. Volgens de meest recente nationale prognoses die beschikbaar zijn, zou de uitvoering van het klimaat- en energiebeleid en de maatregelen die momenteel op nationaal niveau zijn gepland, kunnen leiden tot een netto-emissiereductie van 41 % tegen 2030. Deze prognoses houden echter nog geen rekening met de nieuwe voorgestelde maatregelen in het klimaatpakket ‘Fit for 55’ van de Europese Commissie om de doelstelling van 55% nettoreductie te halen. Er zijn daarom extra emissiereducties nodig, die de EU kunnen aansporen om de doelstelling van 55 % tegen 2030 en klimaatneutraliteit tegen 2050 te bereiken.
Het rapport merkt ook op dat de voortdurende introductie van hernieuwbare bronnen voor elektriciteitsopwekking moet worden volgehouden om de EU-doelstelling voor hernieuwbare energie te halen. Ook moeten hernieuwbare energiebronnen een veel groter aandeel van de energie voor verwarming, koeling en transport dekken en zijn nieuwe ontwikkelingen nodig, zoals het uitbreiden van stadsverwarming en -koeling en de integratie van andere energiedragers dan bio-energie.
De EU bereiken Energie-efficiëntiedoelstelling voor 2030 vereist ook: een aanzienlijk snellere daling van het energieverbruik, vergeleken met de efficiëntiewinst die tussen 2005 en 2020 is behaald.
Klimaat- en energiepakket van het EMA:
Bijgewerkte klimaat- en energie-indicatoren:
andere relevante informatie
Lees dit artikel en meer van www.eea.europa.eu
Zoek MeNu Netwerk: Elektronische Informatie Dienst
Opmerkingen