Bron: www.eea.europa.eu
België: 2021-12-07 10: 05: 00 , News
de EER nieuwe WHO-richtlijnen voor luchtkwaliteit gepubliceerd in september 2021. Het constateert dat de meerderheid van de Europeanen wordt blootgesteld aan niveaus van luchtverontreinigende stoffen waarvan bekend is dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid.
updates rapporteren en uitbreiden op een door verontreinigende concentraties in de lucht in heel Europa te vergelijken met de- In de 27 lidstaten van de Europese Unie (EU) wordt 97% van de stedelijke bevolking blootgesteld aan niveaus van: fijn stof boven de WHO-richtlijn. De uitstoot van fijnstof wordt bepaald door emissies van energieverbruik, wegvervoer, industrie en landbouw.
- Met betrekking tot stikstofdioxide, wordt 94% van de stedelijke bevolking blootgesteld aan niveaus boven de WHO-richtlijn, voornamelijk als gevolg van emissies van het wegvervoer.
- 99% van de stedelijke bevolking wordt blootgesteld aan niveaus van ozon boven de WHO-richtlijn, gekoppeld aan emissies van stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen, waaronder methaan, en hoge temperaturen in verband met klimaatverandering.
Het rapport stelt vast dat menselijke activiteiten zijn de belangrijkste drijvende kracht achter de gevaarlijke niveaus van fijnstof, stikstofdioxide en ozon in de stedelijke lucht. Totale uitstoot van alle belangrijkste luchtverontreinigende stoffen in de hele EU afgenomen in 2019, waarmee de sinds 2005 waargenomen trend wordt voortgezet. Niettemin zal het leveren van schone en veilige lucht voor Europa een voortdurende en aanvullende emissiereductie vereisen. Vooruitkijkend, zegt het rapport: er is meer actie nodig door alle lidstaten als zij toekomstige emissiereductieverbintenissen willen nakomen onder de nationale richtlijn inzake emissiereductieverbintenissen van de EU (NEC-richtlijn).
De EU heeft ook normen voor de belangrijkste luchtverontreinigende stoffen in de EU Richtlijnen voor omgevingsluchtkwaliteit. Onder de Europese Green Deal’s Actieplan voor nulvervuiling, heeft de Europese Commissie de 2030-doelstelling om het aantal voortijdige sterfgevallen te verminderen veroorzaakt door PM2,5 met ten minste 55% vergeleken met het niveau van 2005.
Daartoe heeft de Europese Commissie het initiatief genomen tot een herziening van de Richtlijnen voor omgevingsluchtkwaliteit, waaronder een herziening van de EU-luchtkwaliteitsnormen om ze beter af te stemmen op de aanbevelingen van de WHO. Burgers en belanghebbenden worden uitgenodigd om hun mening te uiten via een openbare raadpleging beheerd door de Europese Commissie tot 16 december 2021.
In 2019 bleef luchtvervuiling toenemen een aanzienlijke last van vroegtijdige sterfte en ziekte in Europa. In de EU, 307.000 vroegtijdige sterfgevallen waren in 2019 gekoppeld aan blootstelling aan fijnstof, een daling van 33% ten opzichte van 2005.
Location field
Lees dit artikel en meer van www.eea.europa.eu
Zoek MeNu Netwerk: Elektronische Informatie Dienst
Opmerkingen